Stem een boom tot Museumstuk van het jaar!

publish date
11.04.2025

Onze mammoetboom en én onze Tree on Legs dingen mee naar de titel van Museumstuk en Museumcuriositeit van het jaar, een wedstrijd ter ere van de Week van Belgische Musea in mei. Stem snel op jouw favoriet en maak kans op een mooie prijs!

Boom of biljet? Kip of Rubens?

Wie verdient de titel ‘Museumstuk van het Jaar?’ vraagt de organisatie Museumpas zich deze lente af. “Klassieke schilderijen, een art-nouveaugebouw of een exotische vis: er zitten heel wat schatten verborgen in onze musea. Welk stuk verdient dit jaar de kroon?” Dat bepaalt dus het grote publiek. Iedereen kan stemmen in de hoofdcategorie ‘Museumstuk van het Jaar’ of in één van de subcategorieën (Museumgebouw, Museumcuriositeit of Museumstuk van het Jaar verkozen door kinderen).

Lees via deze link de verhalen van alle museumstukken.

De beide inzendingen van Arboretum Kalmthout vind je hieronder. Stem op jouw favoriet en moedig vrienden en familie aan hetzelfde te doen!

Stem mee en win

Leuk extraatje: elke stemmer maakt kans om een luxueuze televisie te winnen.

Stemmen kan tot en met 18 mei 2025 12 uur.

Zien is geloven

Wil je de bomen van dichtbij zien en er meer over te weten komen? Schrijf je dan in voor een zondagse themawandeling in de Week van de Belgische Musea met een gids, die je de mooiste plekjes van de lentetuin laat zien en ook bij deze bomen langsgaat.

> Schrijf je hier in voor de Themarondleiding op 11 of 18 mei.

Vind jij dat de dikste mammoetboom van Arboretum Kalmthout de Belgische titel ‘Museumstuk van het Jaar’ verdient?

3.200 jaar, dat is de leeftijd van de oudste mammoetboom op aarde, Sequioadendron giganteum, in zijn oorsprongsgebied in de Sierra Nevada bergen in Californië in de Verenigde Staten van Amerika. Deze groenblijvende conifeer is in de natuur bedreigd. Sequoia’s werden in de 19de eeuw stevig gekapt door kolonisten toen ze Amerika inpalmden en dikke planken droomden voor spoorwegen en huizen. De kwaliteit van het hout bleek echter tegen te vallen. Deze boomsoort met de wetenschappelijke naam Sequiadendron giganteum, is ondertussen beschermd en staat op de Rode Lijst van bedreigde planten. Opmerkelijk: hij kan wél bosbranden weerstaan, als de wortels tenminste niet te veel bloot liggen. Deze mammoetboom in Arboretum Kalmthout is kampioen van België, met een stamomtrek van 465 centimeter. De boom is geplant vermoedelijk rond 1910, en is dus eigenlijk nog een baby. Je vindt hem niet ver van de rozentuin en vlakbij van de blauwe tuin in Arboretum Kalmthout.

Stem op deze mammoetboom als Museumstuk van het jaar

  • als je beschermen van bedreigde planten belangrijk vindt
  • als je houdt van botanische tuinen met levend erfgoed
  • als je houdt van Amerikaanse Nationale Parken.

Overtuigd? Stem vóór 18 mei (tot 12 uur) via deze link.

 

Vind je dat Tree on Legs van kunstenaar Sjoerd Buisman de Belgische titel Museumcuriositeit van het Jaar verdient?

In Arboretum Kalmthout staat een boom op pootjes! Het is een levend kunstwerk van de Nederlandse artiest Sjoerd Buisman. Dit is een Tilia x europaea ‘Pallida’, een Hollandse linde. Eigenlijk waren dit ooit vijf bomen, een dikke in het midden waarrond vier kleinere geplant werden in een cirkel, ondertussen meer dan twintig jaar geleden. Die werden tegen de hoofdstam geënt, als een kroonent die ondersteboven staat. In 2011, toen de zijpoten dik en sterk waren, zaagden tuiniers de hoofdstam eronderuit. Sindsdien groeit deze boom rustig verder, op eigen pootjes.

Stem op deze boom op pootjes als Museumcuriositeit van het Jaar

  • omdat er maar eentje in de wereld bestaat.
  • omdat het een levend curiosum is dat doorheen de seizoenen en de tijd verandert.
  • omdat een kunstenaar en de natuur samen dit kunstwerk maakten.
  • omdat jong en oud er door verwonderd zijn.

Overtuigd? Stem vóór 18 mei (tot 12 uur) via deze link.

 

Op 18 mei 2025 is het International Museum Day en maakt Museumpas de winnaars bekend tijdens het slotevenement van de Week van de Belgische Musea in S.M.A.K. Gent.

Nog vragen over de wedstrijd? Wellicht vind je het antwoord snel hier.