Arboretum Gin & Florist

Toverhazelaar in je glas

Sinds 2021 maakt Arboretum Kalmthout een eigen Arboretum Gin, met daarin de bloemen van toverhazelaar, of Hamamelis. De drank won niet alleen meteen een prijs in de London Spirits Competition, maar kreeg in 2022 ook een alcoholvrij alternatief, Florist. Behalve toverhazelaar, brengt Florist een heel ander, kruidig smakenpalet van bloemen en botanicals naar voren. Dat het plukken van de bloempjes wat werk vraagt is zeker: per 1.000 flessen gin zijn er ruim 2 kilo bloemen nodig, goed voor zo’n drie volle emmers.

Hamamelis in bloei in Arboretum Kalmthout

Geurige emmers

Het zijn de bloempjes van toverhazelaars uit de tuin van Arboretum Kalmthout die de Arboretum Gin zo uniek parfumeren. Bloeiende toverhazelaars zijn van half december tot eind februari in de arboretumtuin te vinden. De tuiniers plukken jaarlijks tijdens het hoogtepunt van de bloei emmers vol bloempjes van verschillende, sterk geurende cultivars. Meteen na de pluk, vertrekken de bloempjes naar het ambachtelijke atelier van Sterkstokers. Daar worden ze geprepareerd om te kunnen verwerken tot Arboretum Gin.

Gin uit een erfgoedcollectie

Een toverhazelaar of Hamamelis is een houtachtige struik of een kleine boom. In Arboretum Kalmthout groeien bijna tweehonderd verschillende toverhazelaars, zowel botanische soorten als gekweekte cultuurvariëteiten. Hamamelis is een exotische plant en komt in onze streken niet van nature voor. Ontdekkingsreizigers en botanici brachten hem in de 19de eeuw uit Amerika en Azië mee naar Europa, waar hij in kwekerijen en plantentuinen terecht kwam. Van daaruit vonden de toverhazelaars de weg naar onze tuinen als decoratieve, winterbloeiende sierstruiken. Arboretum Kalmthout heeft één van de grootste collecties ter wereld en viert jaarlijks de Hamamelisfeesten wanneer ze in bloei staan.

Jelena De Belder, de vorige eigenares en grondlegster van Arboretum Kalmthout, was medeverantwoordelijk voor de gigantische collectie én voor de selectie en de kweek van unieke toverhazelaars. In haar boek Winterbloeiers omschreef ze de geur van Hamamelis als:

“delicaat, fris, koel en ijl. Met geen enkele andere geur te vergelijken. Vrienden die op een stralende winterdag met ons in de tuin wandelen zeggen dat ze ‘gehamameliseerd’ terug naar huis gaan. Op zo’n moment voel ik me ten zeerste gevleid en gelukkig.”

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Arboretum Gin

Arboretum Gin met Hamamelis kost € 39,50 (500 ml) en is te koop in de cadeau-en boekenshop of online te bestellen.

  • Arboretum Gin is een combinatie van 8 kruiden, bessen, bloemen, planten én bomen. De smaak is tegelijk fris en pittig en heeft een alcoholpercentage van 38%.
  • Arboretum Gin is op maat gemaakt door master distiller Thomas Cuyvers van Sterkstokers en door medewerkers van Arboretum Kalmthout. De gin bevat volgende botanicals: jeneverbes, iriswortel, sleedoornbes, laurierblad, eikel, korianderzaad en rabarberstengel. Deze smaakmakers worden gemengd met de bloemen van Hamamelis.
  • Serveer Arboretum Gin gekoeld met een ijsblokje of als cocktail met een botanische tonic. Perfecte mix: 50 ml Arboretum Gin, 150 g ijsblokjes en 150 tot 200 ml tonic. Voeg toppings naar keuze toe.

Florist (0%)

Alcoholvrije Florist met Hamamelis kost € 23,95 (500 ml) en is te koop in de cadeau-en boekenshop van Arboretum Kalmthout of online te bestellen.

  • Florist is een zoet en kruidig aperitief, zonder alcohol. Mix en drink hem als een opkikkertje voor tussendoor of een feestelijke start van een lunch of diner.
  • Florist is een boeket van botanische ingrediënten uit vier seizoenen: winterbloemen van de toverhazelaar, viooltjes en blaadjes van citroenmelisse uit de lente, zomerse bloemen van roos en lavendel, herfstvruchten van yuzu, kers en framboos en zaadjes van koriander. Aangevuld met gedroogde smaakmakers: bloemknoppen van kruidnagel, muskaatnoot, gentiaanwortel, engelwortel, bast van de kaneelboom en vruchten van vanille.
  • Florist laat zich mengen met tonic water, bruiswater of vruchtensap naar keuze.